FILM VOJNA AKADEMIJA 2

Vojna akademija 2

O studijama na Vojnoj akademiji u Beogradu u javnosti se malo zna, a o kadetima ovog Univerziteta nikada nije snimljen ni film, ni televizijska serija. Tu se školuju budući piloti, inženjeri, pešadinci, stručnjaci za ABH zaštitu, lekari, … koji stiču visoka akademska zvanja.

Kroz istoriju dugu 161 godinu, zahvaljujući vojnim znanjima i veštinama stečenim upravo na Vojnoj akademiji, čuveni srpski generali i vojvode poput Jovana Miškovića, Živojina Mišića, Radomira Putnika, Petra Bojovića i Stepe Stepanovića, kreirali su istoriju Balkana i Evrope.

Vojna akademija danas u potpunosti zadovoljava najviše svetske standarde za obrazovanje oficirskog kadra, a sa akreditovanim studijskim programima, predstavlja obrazovno - naučnu ustanovu priznatu u zemlji i svetu. Prateći savremene trendove i reformske procese u zemlji i svetu, prilagodila je studijske programe zahtevima visokog obrazovanja i Bolonjskoj deklaraciji.

Sa potpunim ubeđenjem da postoji potreba za televizijskom serijom koja govori o životu i školovanju na Vojnoj akademiji u Beogradu, producent Nebojša Nele Garić, obratio se Ministarstvu odbrane Republike Srbije i Vojnoj akademiji u Beogradu, sa predlogom da se u Srbiji, slično projektima koji su uspešno realizovani u svetu, snimi serija posvećena srpskoj Vojnoj akademiji i njenim kadetima. Ideja je prerasla u projekat, budući da je ministar odbrane Dragan Šutanovac, u predlogu prepoznao i podržao zanimljivu televizijsku priču o plemenitosti i časti vojničkog poziva i života, sa željom da ih još više približi mladima u Srbiji.

Ubrzo zatim, tokom leta 2010. godine, usledilo je formiranje produkcionog tima na čelu sa scenaristom Gordanom Mihićem, producentom Nebojšom Garićem i direktorom serije Nenadom Dimitrijevićem. Ovaj produkcioni tim je, uz nesebičnu pomoć pripadnika Vojne Akademije, počeo da traga za dramskim materijalom pogodnim za stvaranje TV serije. Ideja je bila da se na neposredan i atraktivan način, gledalištu približe okolnosti, potrebe, dileme, teškoće, radosti i posebnosti, kako školovanja, tako i života kadeta koji sutra postaju oficiri

Scenarista Gordan Mihić je iz dana u dan, iz nedelje u nedelju, na Vojnoj Akademiji razgovarao sa psihologom i profesorima Akademije, sportskim i tehničkim instruktorima, medicinarima, kadetima, kadetkinjama i starešinama. On je obišao objekte Vojne akademije, među kojima su poligoni za vežbe, sportski centar, učionice, kabineti, stambene zgrade, ambulanta i restoran. Iz svih razgovora, u koje su bili uključeni i roditelji studenata, iz svih proživljenih iskustava, nastale su televizijske priče bazirane na istinitim događajima, ponekad ozarene posebnim humorom, uz neobične ljubavne zaplete.

Krajem novembra 2010. godine, projektu se kao reditelj priključio Dejan Zečević. Posle više od dva meseca selekcije, trebalo je da od 250 kandidata za junake televizijske serije, izabere deset mladih glumaca – kadeta, koji u potpunosti odgovaraju napisanim likovima iz serije. Izabrani mladi glumci su, sa rediteljem Zečevićem, provodili vreme na Akademiji u obuci i razgovorima sa pripadnicima Vojne akademije, pripremajući se za uloge koje igraju

Serija se snima pod pokroviteljstvom i uz pomoć Ministarstva odbrane Republike Srbije, Vojne akademije i svih njenih pripadnika, u produkciji NIRE PRO za Radio-televiziju Srbije.

Produkcijska kuća NIRA PRO je među prvim produkcijskim kućama u zemlji, koja je za izbor glumaca u seriji, organizovala kastinge i u Republici Srpskoj i Kosovskoj Mitrovici. Nekoliko glavnih uloga, kadeta u seriji, upravo je iz Republike Srpske.

Emitovanje 16 jednočasovnih epizoda biće od 28. januara na Prvom programu RTS-a u sezoni 2011/2012. godine.

Glavne uloge tumače:

Kadeti: Radovan Vujović (Ris), Nikola Rakočević (Laki), Ivan Mihailović (Klisura), Branko Janković (Džaković), Bojan Perić (Stošić), Tijana Pečenčić (Zimče), Dragana Dabović (Šašvari), Tamara Dragičević (Nadica), Anja Stanić (Lela), Jelisaveta Orašanin (Roksanda), Iskra Brajović (Tanja).

Kapetan Žarač (Ljubomir Bandović), Kapetan Kašanin (Nebojša Milovanović), Poručnik Vaske (Miloš Timotijević), Načelnik Akademije (Branislav Lečić).

U ostalim ulogama: Voja Brajović, Ivana Mihić, Dara Džokić, Feđa Stojanović, Predrag Smiljković , Olga Odanović, Haris Burina, Mladen Nelević, Mira Banjac, Vlasta Velisavljević, Miodrag Krivokapić, Tika Stanić, Jelena Jovičić, Jelica Sretenović, Milica Mihajlović, Sonja Damnjanović, Tanja Pjevac, Nina Grahovac, Goran Radaković.

Autorski tim:

Direktor fotografije – Zoran Petrović i Nebojša Bašić
Pomoćnik režije – Ratiborka Duda Ćeramilac
Scenograf– Zorana Petrov
Kostimograf – Lana Pavlović
Montažer – Marko Glušac (prerano preminuli filmski umetnik izuzetnog opusa čiji je poslednji projekat “Vojna akademija”)
Tonska obrada – Vladan Korać
Producent serije: Nebojša Nele Garić
Direktor serije: Nenad Dimitrijević

Glavni likovi su:

- Ris, budući pilot, odrastao u hraniteljskoj porodici. Čvrst, snažan, u školi i van nje nema prepreka ni napora koji ne može da savlada. Služi svima kao uzor. Ima svoju tajnu zbog koje ume ponekad da bude grub i surov.

- Klisura, zdrav, veseo, odličan student, spreman svakom da pomogne. Najbolji Risov drug, Rom. Otac – perač ulica.

- Stošić, briljantna inteligencija, ali ciničan, ponekad nehuman, bivši vođa navijača. Sin razvedenih roditelja: otac tajkun, majka – ne zna šta će sa sobom, još uvek mlada, iz drugog i trećeg braka u Italiji nasledila bogate muževe.

- Džaković, sin imućnog prigradskog seljaka, bivšeg gastarbajtera, koji ga je naterao da se besprekorno spremi za prijem na Akademiju. Sanja da ga izbace sa studija i da bude pčelar ili šumar . Okosnica skoro svih humornih zbivanja.

- Laki, odrastao po domovima. Brat Risovog najboljeg druga koji je poginuo u tranzicionom haosu. Ris ga natera da dođe na akademiju, hrabri ga, čuva, pomaže u svemu, jer Laki ima trenutke potpunog gubitka samopouzdanja i vere u budućnost.

Od devojaka - kadetkinja - glavni likovi su:

- Zimče, ćerka čoveka koji ima četvoro ženske dece pa želi da mu najmlađa bude „sin „. Pravi joj veliki ispraćaj pred odlazak na vojne studije. Sve joj krene dobro ali, onda se nesrećno zaljubi....

- Šašvari, devojka iz Bačke. Porodica idilično harmonična. Ona je, zato, stabilna, vesela osoba od poverenja, sve ispite polaže kao od šale.

- Lela, Risova bivša devojka koja ne može da prežali slom te veze. Da bi ponovo bila u njegovoj blizini, uči danju i noću, prijavi se i položi prijemni.

&nbsp Pored kadetkinja – Roksande i Nadice, među važnijim likovima su i dvojica Kapetana – Žarač i Kašanin; nastavnik matematike koji je oborio više pilota nego što bi to mogla da učini ijedna protivavionska odbrana; zatim – jedna kuvarica, jedna poručnica, jedna legendarna psihološkinja, komandiri vodova, instruktori „ fizičkog „ i još mnogo onih čiji karakteri i ponašanje upotpunjuju sliku života i rada na Vojnoj akademiji.