TITO: CRVENO I CRNO

Tito: crveno i crno

Leta 2005. godine, četvrt veka nakon smrti Josipa Broza Tita, NIRA PRO je započela intenzivne pripreme za snimanje dokumentarne TV serije „Tito: Crveno i crno“, idejnog tvorca Miće Miloševića, poznatog režisera i novinara. Autor je smatrao da je pravi trenutak za objektivnije viđenje ličnosti i vladavine Josipa Broza Tita, kao i posledicama njegovih političkih odluka.

Milošević je za saradnike na scenariju projekta, koji obuhvata vremensko razdoblje od zasedanja AVNOJ-a do sahrane u Kući cveća, izabrao Slavoljuba Đukića, publicistu i dugogodišnjeg komentatora lista „Politike“, mladog beogradskog istoričara Predraga J. Markovića, publicistu i diplomatu Radivoja Cvetičanina, istoričara filma Stevana Jovičića, a za dizajnera projekta, Luku Spajića

U cilju dostizanja visokog stepena istorijske objektivnosti, snimljeni su autentični iskazi svedoka Titovog vremena, što iz tabora njegovih simpatizera, što iz protivničkih tabora, kao i izjave distanciranih posmatrača i istoričara. Na spisku intervjuisanih osoba nalaze se stotinak poznatih imena sa područja cele nekadašnje Jugoslavije. Svedoci – političari, saradnici, žrtve, istoričari, sociolozi, pravnici, pisci, psiholozi, pokušali su da objasne kakao je jedan čovek mogao da bude terorista, oslobodilac, prosvećeni monarh, veliki svetski lider i balanser između blokova, bonvivan i lovac, ideološki vođa, garant mira i jedinstva mnogonacionalne države, borac protiv Staljina, poslednji Habzburg, rođeni makajavelist, obožavani diktator. Sve to zajedno ili ništa od toga?

Serija „Tito: Crveno i crno“ rađena je koprodukciji sa Radio televizijom Srbije. U seriji su korišćeni brojni nepoznati arhivski snimci iz dokumentacije RTS-a, Filmskih novosti i Jugoslovenske kinoteke. Glavni konsultant u izboru televizijskog materijala bio je Mileta Kečina, rukovodilac programskog arhiva RTS-a.

U snimanju epizoda autori projekta su se opredelili za mozaičku formu. Svaka epizoda je zbir istorijskih spotova koje prate odlomci iz intervjua svedoka i istoričara i koji se brzo menjaju uz odgovarajuće muzičke kulise.

Pilot epizode emitovane su na RTS-u 1 na godišnjicu Titove smrti 4. maja 2006., izazvavši veliko interesovanje javnosti, što je bio povod da se nastavi rad na seriji. Decembra meseca 2007. godine emitovana je prva od 24 jednočasovne epizode serijala „Tito: Crveno i crno“, koji se emitovao do maja meseca 2008. godine. Čitav serijal je zabeležio ogromnu gledanost, uzbrukao je javno mnjenje pa je serija reprizirana na RTS-u svakog radnog dana počevši od 12. aprila 2010. godine

Zbog izuzetnog interesovanja gledalaca, seriju su kupile i Federalna TV iz Sarajeva, RTV Crne Gore iz Podgorice, makedonski privatni kanali Kanal 5 i A 1, dok je hrvatski novinski gigant, Slobodna Dalmacija iz Splita, kupila i štampala DVD izdanje serije.