VREME JE ZA BEBE

Vreme je za bebe

Rođenje deteta je najlepši događaj i najveći blagoslov koji čovek može dobiti. Svaka majka, prvi susret sa svojim detetom, opisuje sa više gestikulacija nego reči, jer nijedna, prave reči za opisivanje tog osećanja, ne može da nađe. Dete u kuću donosi nov poredak, nova pravila ponašanja i drugačiji dnevni ritam. Šta se dešava sa čovekom kada postane roditelj, slikovito je opisao jedan sveštenik, otac petoro dece: „Dete Vas tera, kleše Vaš karakter i primorava da budete čovek“.

Iako će se, većina ljudi složiti da su deca ono najvrednije što imaju, dece je sve manje. Da li je trka za novcem, karijerom, prividom slobode ili nešto drugo po sredi, tek žene se sve kasnije odlučuju na rađanje i sve ređe na rađanje više od jednog ili dvoje dece. Sve prisutnija, pa s vremenom normirana samoživost, pod velom finansijske nesigurnosti, dovela je do pojave ozbiljne društvene bolesti – bele kuge. Države koje su njome pogođene, permanentno usvajaju strategije za borbu protiv nje kako nacije ne bi izumrle. Kako je, rađanje i roditeljstvo, intimno pitanje i osnovno pravo čoveka, ne može se urediti dekretom, ali je na društvu da izoluje problem, edukuje i podstiče rađanje

Serija „Vreme je za bebe“ je jedini medijski sadržaj u našoj zemlji koji se, problemom bele kuge, bavi više od četiri godine u kontinuitetu. Na vrlo suptilan i zabavan način, serija dotiče više važnih tema. „Ulaženje televizije u porodicu“ kao televizijska forma nije novina, ali je novo to što se u ovoj, porodica pokazuje u svom najboljem svetlu i najvažnijem trenutku – trenutku rođenja deteta. Odabrane porodice su različite po svojoj strukturi, mestu življenja, socijalnom i materijalnom statusu, ali poručuju isto – deca se rađaju iz ljubavi i najvažnije su što, iza čoveka ostaje. Svaka epizoda je jedan mini porodični dnevnik, a odsustvo voditelja i bilo kakvih komentara nas tera da saslušamo te ljude, da uživamo u njihovoj sreći i nešto naučimo na osnovu njihovog iskustva. Nov momenat na našoj televiziji je, prikaz atmosfere porođaja. To mitsko mesto u ženskim pričama, porođajna sala, konačno je demistifikovano i javnost ima priliku da vidi kako izgleda porođaj, ukusno pošteđen scena koje, ni sama žena koja se porađa, nije u mogućnosti da vidi. Prvi put smo u prilici da vidimo i kako izgleda tek rođena beba. Vrednost ove serije je ta, što je dostojanstvo pojedinca i porodice ispoštovano od prve do poslednje scene, a opet je svaka porodica prikazana realno, životno, u najboljem dokumentarističkom maniru.

U prve četiri sezone prikazivanja, emitovane su 164 epizode, a do kraja tekuće sezone prikazivanja, biće emitovano 206 epizoda. Za dosadašnjih 177 epizoda, koliko je prikazano, rođene su 193 bebe – 95 devojčica i 98 dečaka. U 16 epizoda je ispraćeno rođenje blizanaca, dok su trojke rođene u dve epizode – oba puta brat i dve sestrice!